Tuesday, May 17, 2011

kisa sepohon epal buat renungan remaja

Suatu masa dahulu,terdapat sebatang pokok epal yang amat besar.Seorang kanak-kanak lelaki begitu gemar bermain-main di sekitar pokok epal ini setiap hari.Dia memanjat pokok tersebut, memetik serta memakan epal sepuas-puas hatinya,dan adakalanya dia berehat lalu terlelap di perdu pokok epal tersebut.Budak lelaki tersebut begitu menyayangi tempat permainannya.Pokok epal itu juga menyukai budak tersebut.
Masa berlalu…budak lelaki itu sudah besar dan menjadi seorang remaja.Dia tidak lagi menghabiskan masanya setiap hari bermain di sekitar pokok epal tersebut. Namun begitu,suatu hari dia datang kepada pokok epal tersebut dengan wajah yang sedih.”Marilah bermain-mainlah di sekitarku,” ajak pokok epal itu.”Aku bukan lagi kanak-kanak,aku tidak lagi gemar bermain dengan engkau,”jawab budak remaja itu.”Aku mahukan permainan.Aku perlukan wang untuk membelinya,” tambah budak remaja itu dengan nada yang sedih.Lalu pokok epal itu berkata, “Kalau begitu,petiklah epal-epal yang ada padaku.Jualkannya untuk mendapatkan wang.Dengan itu,kau dapat membeli permainan yang kau inginkan.” Budak remaja itu dengan gembiranya memetik semua epal di pokok itu dan pergi dari situ.Dia tidak kembali lagi selepas itu. Pokok epal itu merasa sedih.
Masa berlalu… Suatu hari,budak remaja itu kembali.Dia semakin dewasa. Pokok epal itu merasa gembira.”Marilah bermain-mainlah di sekitarku,” ajak pokok epal itu.”Aku tiada masa untuk bermain.Aku terpaksa bekerja untuk mendapatkan wang.Aku ingin membina rumah sebagai tempat perlindungan untuk keluargaku.Bolehkah kau menolongku?” Tanya budak itu.”Maafkan aku.Aku tidak mempunyai rumah.Tetapi kau boleh memotong dahan-dahanku yang besar ini dan kau buatlah rumah daripadanya.” Pokok epal itu memberikan cadangan. Lalu,budak yang semakin dewasa itu memotong kesemua dahan pokok epal itu dan pergi dengan gembiranya.Pokok epal itu pun tumpang gembira tetapi kemudiannya merasa sedih kerana budak itu tidak kembali lagi selepas itu.

1 comment: